Posts

Showing posts from 2012

ConvEx'12 SeMakiN HaMpir..

Image
Assalamualaikum w.b.t, Nampaknya hari yang ditunggu-tunggu semakin menghampiri. Ketika ini kesemua jabatan yang terlibat masing-masing sibuk menyiapkan segala persiapan menjelang Ekspo Konvokesyen USM yang bakal berlangsung 19 September hingga 23 September 2012 nanti.  Diharap semuanya akan berjalan lancar seperti yang telah dirancang.












LELAKI IDAMAN SI GADIS

Image
S.A.L.A.M Entry kali ni pasal ciri-ciri lelaki pilihan wanita. Nahaiiiiii....  seLalu teng0k Lelaki jer ada ciri-ciri wanita idaman mereka kannn.. SeteLah meneLaah beberapa kes, inilah antara ciri-ciri yang pat0t ada dengan En.Lelaki yang ingin memikat si Gadis...
Pertama, BIJAK Wanita ni sukakan lelaki yang bijak atau pandai. Alasannya, zuriat dia nanti  pun bijak macam ayah dia. Hehe.. Well, bagi aku bijak tak semestinya dia mempunyai tahap akademik yang tinggi..diploma, ijazah, master,PHD, but, Atleast, dia sentiasa tahu dengan perkembangan semasa. Apa yang terjadi dengan dunia luar,.. Rajin-rajin la teng0k berita yer, baca surat khabar ke., kalau malas sangat, google jew pa pew yang patut.. (Pernah jumpa lelaki yang suka baca novel.. How Sweettttt...)
Kedua, LUCU Hah, yang ni bagi aku sangat penting. PLess la En Lelaki, t0long la jangan buat-buat muka serius engkau tuu.. BiLa bersama Gf k0rang, rajin-rajin la buat lawak sikit (bukan lawak b0doh la..kang sakit hati pulak si Gf) ..  Cuba la b…

Team Convex'12 at Laket0wn Resort, Perak.

Image
Mesti korang tertanya-tanya kan "Convex" tu ape benda.. Haaa...mai cheq cerita mai kat hampa semua. "Convex" tu sebenarnya singkatan dari "Convocation Exspo". Wahhh... mudahnyew kan..hehehe.. Bermakna, team kitorang ni ditubuhkan utk menguruskan segala-galanya berkenaan/berkaitan Convocation Ekspo yg bakal diadakan pada bulan September nanti...
Aku rasa la teambuilding ni dibuat sebab kit0rang ni ada yang baru j0in dlm Convex,dapat la berkenal-kenalan dgn kawan-kawan baru..Gp0n, tahu-tahu la, bila org baru niy, mesty la malu-malu lagi nak tegur sapa. c0nt0hnya aku la! Hehehe,. Tapi aku ok jer, orang tegur aku ramah mesra jer... (tangan di dada, mata ke atas..) :P Hahaha..
Selain itu, semasa kursus ini dijalankan ( skema pulak tetiba, macam karangan BM, biasala,budax STPM..hehehe) kami jugak mrancang aktiviti sepanjang Ekspo Konvokesyen yg bakal terjadi September nanti ni. Semua pakat duk buat preparation malam tu sbb ada presentati0n depan pegawai HEP yg na…

Mencari Ketenangan Hati

Image
Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Namun zikrullah yang bagaimana dapat memberi kesan dan impak kepada hati? Ramai yang berzikir tetapi tidak tenang. Ada orang berkata, "ketika saya dihimpit hutang, jatuh sakit, dicerca dan difitnah, saya pun berzikir. Saya ucapkan subhanallah, alhamdulillah, Allah hu Akbar beratus-ratus malah beribu-ribu kali tetapi mengapa hati tidak tenang juga?" Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan "membaca" kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi – dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli). Mari kita lihat lebih dekat bagaimana ketiga-tiga dimensi zikir ini diaplikasikan. Katalah lidah kita mengucapkan subhanallah – ertinya Maha Suci Allah. Itu zikir qauli. Namun, pada masa yang sama hati hendaklah merasakan Allah itu Maha Suci pada zat, sifat dan af'al (perbuatannya). Segala ilmu yang kita miliki tentang kesucian Allah hendaklah d…